Psi i mačke lutalice-šta i kako sa njima?
|
Lala |
Objavljen 05.05.2013. 08:15
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Dnevni list ALO je objavio članak na svom sajtu o stanju u azilu u Požegi.
U članku je nekoliko slika i 4 video snimka - ja sam se šokirao! Zar ovako rešavati problem?!?
Pročitajte i pogledajte:
http://www.alo.rs/vesti/reportaza-srb...foto/17938
Isti list, još jedan članak - snimak kako neki ludak u Kruševcu baca živog psa u šaht na ulici u sred grada!
http://www.alo.rs/vesti/hronika/pogle...ideo/17935
Ne znam šta da kažem: ogroman je problem sa psima lutalicama, ali je još veći problem sa budalama koji na ovakav način misle da nešto rešavaju.
Svemu je kumovao onaj blesavi zakon o životinjama. Volim životinje, naročito pse, i potrešen sam ovim snimcima. Eutanazija bi bila bolje rešenje od ovoga što sam video.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 05.05.2013. 12:01
|
Lovčina
Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
interesantno je da u zemlji srbiji svaka briga o zivotinjama divljim ili domacim mirise na licne interese i pranje love.
dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 07.05.2013. 01:27
|
Lovčina
Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
eto lalo, i ja ćitao jutros taj članak. ajde sad da budemo pošteni, da li je bolji takav PASJI ŽIVOT ili jedna patrona... šta je veće mučenje?
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче
|
|
|
|
gruja |
Objavljen 08.05.2013. 00:12
|
Član
Upisa: 107
Pristupio: 20.08.2012. 16:50
|
Jeste pranje novca na ustrb zivotinja kao i poreskih obveznika.Secate li se samo onih slucajeva ujeda pasa lutalica i naplate od lokalnih samouprava?Da bi navodno izbegli te troskove pristupili su formiranju azila,kao jeftinije varijante,kad ono ispade jos gore.Secam se price mog prijatelja,inace lovca i veterinara,kad je njegova jazavicarka greskom ujela njegovog oca a ovaj pao u nesvest kad je video poderotinu na prstu i krv.Drug ga malo oladi vodom,pa da ga on ne krpi(zaje.....e ga celo selo,ipak je veterinar)odveze do lekara u Leskovac.Posle intervencije,lekar mu drugarski rece:,,Pa sto nisi nasao jednog svedoka i prijavio da te ujeo pas lutalica u parku,naplatio bi debele pare od opstine?"Na to ce ovaj, sav besan:,,Jao,sto mi tek sad rece,e tek sad cu se onesvestim i cu umrem kad sam budala!" |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 17.05.2013. 15:34
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Opet su psi lutalice napravili stetu, na jednoj farmi koza, u Indjiji, nocas je pas lutalica(mozda i vise njih) napravilo pokolj, kako sam saznao stradalo je vise od 10 jarica ...verovatno ce se oglasiti i mediji...
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 17.05.2013. 17:46
|
Lovčina
|
kako su brzi kad treba da se menja zakon na stetu nas lovaca i ljubitelja oruzja, a kad treba menjati ovaj idiotski zakon o zastiti dzukela tad ih nema ni od korova da se anagzuju a posledice te idiotarije placamo svi kroz razne odstete
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 17.05.2013. 19:05
|
Lovčina
Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
pez informacija je tačna,radi se o farmi alpskih koza,udavljeno je 15 koza,a u boksu gde se to izdešavalo je bilo još 11 za koje se nezna dali će preživeti.
Inače radi se o čistokrvnim alpskim kozama te se i vrednost štete za sada procenjuje na 5000 eura.
ovu vest je objavila Sremska TV,evo linka gde se može pogledati
http://sremska.tv...;Itemid=48
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 17.05.2013. 19:17
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Uopste i nisam sumnjao u tacnost informacije jer sam je dobio iz "prve ruke" sto bi se reklo, znam da su alpske u pitanju...
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 20.05.2013. 18:24
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Evo jedne slike iz samog centra Novog Sada, na jednom autobuskom stajalištu. Snimljeno je u subotu oko 14 h, na jednom od najprometnijih mesta u gradu! Na stotinak metara odatle sam video još jednu grupu od tri psa, ali nisam stigao da slikam, otišli su.
I posle se ljudi čude kad se desi neki napad!
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
xlr 5 |
Objavljen 20.05.2013. 18:49
|
Član
Upisa: 77
Pristupio: 29.02.2012. 22:27
|
Azilanti kad im dosade psi ili nemaju mesta hrane otvore kapiju pa popustaju pse to rade ovi nasi iz komsiluka na ocigled svih a kad im ponudis hranu za pse tipa mesa i kostiju onda im se nekuva i nesprema za pse
|
|
|
|
neno1971 |
Objavljen 23.05.2013. 10:27
|
Član
Upisa: 105
Pristupio: 24.02.2010. 13:43
|
Lovac Stari kaže:
Stvar je u tome sto napusteni Psi su hronicni problem ove drzave! Sve se to zagovara ali taj problem se nemoze resiti ni za godinu-dve a kamoli za jednu noc!
Jedan primer . Odemo mi u Cupriju krajem decembra u lov. Parkirali auto sa prikolicom kraj puta, odjednom zbog prisustva kerova u prikolici na njih lajuci nasrce copor ulicnih lutalica. Ja izlazim da razjurim dodjose u tom momentu jedan dzukac velicine Terijera ni pet ni sest pravo mene za nogu . Sreca moja imao sam cizme. I sta da me je ta dzukela ugrizla, ko meni garantuje da nije besan i slicno!
Znaci samo probleme bih imao.
Ili treba prevedirati zakone o drzanju kucnih ljubimaca ili naci neko resenje i sve ovo ukloniti sa ulica ili iz lovista za sva vremena.
Ti malobrojni azili za napustene kerove i macke nemogu resiti problem. Jer u ovoj drzavi i na ovaj standard tako nesto je nemoguce!
Sta mislite kako bi u slucajnom susretu sa ovim coporom proslo usamljeno dete ili starija osoba?
Ovaj copor na slici je snimljen kod nas u Leposavicu, na igralistu osnovne skole, a nakon toga je uradjena akcija odstrela pasa i macaka lutalica u kojoj je odstreljeno 73 psa i 9 macaka, a akciji je predhodio napad ( na svu srecu)na odraslu zensku osobu.
nebojsa savkovic
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.05.2013. 08:25
|
Lovčina
Upisa: 1601
Pristupio: 01.10.2010. 14:36
|
Problem se rešava prostom izmenom i dopunom Zakona o dobrobiti životinja gde se omogućava nadležnim veterinarskim institucijama ( stanicama ) da ukoliko se u roku od npr. 7 dana ne javi lice koje tvrdi da je pas njegov ( držalac jer ako je pas čipovan on ima vlasnika i prostim očitavanjem čipa se saznaje ko je vlasnik i on se kažnjava ), dakle ako se u tom roku ne javi neko ko tvrdi da je pas njegov ili neko ko želi da ga udomi, veterinar ga uspavljuje.
U tom slučaju bi svako prihvatilište ili azil sa nekih 100-200 kaveza bili sasvim dovoljni jer se psi i mačke ne bi zadržavali predugo.
Društva za zaštitu životinja koja žele da vode računa o tim psima dobila bi ih čipovana i vakcinisana na njihovo ime i rešen problem. Ako ih puste ponvo na ulicu - snose odgovornost i prekršajnu i krivičnu i parničnu.
Dakle samo jedna rečenica u zakonu rešava ceo problem i tu treba da se ugledamo na zemlje EU koje takve odredbe imaju u svojim zakonima.
Samo dozvolite uspavljivanje pasa koje niko neće da udomi ili držaoci ne žele da dođu po njih i gotovo. Nema više odšteta, nema više ujeda a i ako ih bude velika većina pasa biće u registru pasa pa će za njih odgovarati vlasnici ( biće čipovani ).
Uh, na ovu temu sam itekako pozvan da govorim jer malo-malo pa mi se pojave takvi predmeti.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 24.05.2013. 08:49
|
Lovčina
Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
Društva za zaštitu životinja koja žele da vode računa o tim psima dobila bi ih čipovana i vakcinisana na njihovo ime i rešen problem. Ako ih puste ponvo na ulicu - snose odgovornost i prekršajnu i krivičnu i parničnu.
Fićo odlično si ovo napisao,jer sada kad neko udomi psa iz azila,taj pas nije čipovan na ime azila nego na ime nekog od ljudi iz te organizacije.kada bi se iskontrolisalo koliko ti ljudi su čipovali pasa,koliko je udomljeno i gde se nalaze,da li je moguće da se dodje i do skandaloznih podataka da su silni psi nestali bez traga?
svakako bi ova izmena doprinela tome da se ima uvid u broj pasa koji su uhvaćeni ,čipovani i udomljeni,a verovatno i gde su oni koji nisu udomljeni?
o stručnim sterilizacijama po azilima nebih ovog puta.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.05.2013. 09:19
|
Lovčina
|
Ne bih želeo da budem prepotentan, ali ako ima neka titula posle doktorakta, mislim da sam je odavno stekao na ovu temu.
I ja sam čuo da su pojedini psi "nestajali" i ako su uredno čipovani, pa bi bilo interesantno da se vidi gde su to ti psi otišli ( čitaj: preko "grane" ).
Tu bi trebalo te "ljubitelje životinja" pitati gde su im psi?
Mogla bi i država i njene nadležne službe malo da se zainteresuju za njihov rad i poslovanje a ne samo da "peglaju" po privatnicima i zanatlijama.
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.05.2013. 09:24
|
Lovčina
|
Nemam ništa protiv da neko društvo za zaštitu životinja preuzme pse, a da li će isti biti čipovani na ime predsednika udruženja, člana ili samog udruženja mi nije toliko interesantno nego bi mi prevashodni cilj bio da psa uvedem u registar čipovanih pasa, da ga vakcinišem i sterilišem i predam tom ljubitelju, pa ako ga sutra zateknem na ulici, uhvatim ga, očitam čip i rešen problem.
Pojedinim vlasnicima opasnih pasa ( tipa staford, pit bull,...itd bih naplaćivao takve godišnje namete da bi ih veoma brzo prošla volja da ih drže...a kada bi još otkrio da ih nisu čipovali....iajoooo ala bi bilo belaja...).
Radi se o psima koji su krivci u 75% slučajeva za strašne ujede i napade na građane posle kojih su po napadnute ostajale strašne posledice i rane, a o traumama ujedenog da i ne govorimo.
Ti psi bi kod mene bili na posebnom "tapetu" kao i njihovi vlasnici.
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 24.05.2013. 10:46
|
Lovčina
|
fico, predlozi su ti vrrrrlooo pametni. to je pravo dugorocno resenje problema. samo, ima jedna mala kvaka - ti "ljubitelji zivotinja" ce onda da graknu kako je to nehumano ubijati pse i posle tog roka, da ih treba cuvati i dalje a oni nemaju para za to, bla-bla-bla... znas na sta mislim. a drzavu izgleda bas briga za sve, ima ona krupnije probleme (da ne idemo u politiku)
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.05.2013. 12:21
|
Lovčina
|
Država treba da pogleda kako je to pitanje regulisano u Nemačkoj, Francuskoj, V. Britaniji, Španiji, SAD, dakle u razvijenim zemljama, pa da isto primeni i kod nas. Mišljenja sam da niti u jednoj od zemalja u svetu se psi čuvaju doživotno, nego se uspavljuju.
Da se razumemo, nisam za varijantu "upucavanja karabina" i "provere sačmenoga posipa" jer se ipak radi o nedužnim životinjama, o upotrebi vatrenog oružija u naseljenim mestima.
Ali vakcina kojom se pas uspavljuje ako se u dogledno vreme ne pojavi vlasnik - držalac ili zainteresovano lice koje želi da ga udomi... mislim da rešava problem.
Dalje, mislim da je i državi u interesu da "povija" ovaj problem jer sam negde nedavno pročitao podatak da je Novi Sad samo u prošloj godini na ime nematerijalne štete nastale ujedom pasa lutalica platio 300 MILIONA DINARA što je suma od fantastičnih 3 MILIONA EVRA, mada misli da su se novinari zeznuli i da je to ukupna suma do sada isplaćena unazad par godina.
Dakle kada bi se država pozabavila ovim problemom gradovima i opštinama ostalo bi daleko više novca u budžetu za neke normalne aktivnosti i pomaganje možda socijalno nezbrinutim kategorijama stanovnika, ulaganja novca u opremanje industrijskih zona...pa i na kraju izgradnja prihvatilišta ili azila, besplatno čipovanje i vakcinisanje pasa na svojoj teritoriji...dakle mogućnosti su neograničene.
Društva mi ne pominji. Tu su samo kad su kamere uključene, a kada treba da volonterskim radom pripomognu u hranjenju i negovanju tih pasa nema ih nigde.
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 25.05.2013. 00:59
|
Lovčina
|
bogami ja sam za ubijanje puskom. gledao sam eutanaziju, fala lepo, nikad vise. trenutna smrt od metka je ipak bolja varijanta. a i jeftinija. normalno ne u naseljenim mestima, ali zivotinje koje bi ti uspavao ja bi jednostavno pobio puskom. za ostalo se apsolutno slazem s tobom.
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 05.06.2013. 22:24
|
Veteran
Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
[movie=youtube]1gauWGR637Q[/movie]
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 05.06.2013. 23:03
|
Lovčina
Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
"Zakon vise stiti njih nego torove i obore", skroz tacna recenica i pitanje dokle ce ovo da se ponavlja?
Kao sto lepo rece Jovica Simonovic kroz suze: "Ce gi istepamo". Strasno.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|