Neco upucavanje nije nikakva velika mudrost. I bolje je kad sam upucaš svoju optiku nego kad ti to drugi uradi. Pušku ne steži u nikakvu stegu kad pucaš, nego samo dobar prednji oslonac a nazad u zgib ramena. Sve vrste lasera za upucavanje služe samo za orjentaciono nameštanje končanice, a fino nameštanje je moguće samo pucanjem u metu i nikako drugačije. Upucaj je +4 cm na 100 m i to je to.
Stavish u nekakvu stegu qrabeen(zashtitivshi pushq od grebanja, naravno), prethodno izvadivshi zatvarach. Kroz cevq gledash u nekakvu metu na nekoj razumnoj daljini(10-50m), i namestish konchanicu santimetar-dva ISPOD centra onog shto vidish kroz cev(ili u centar toga, nije bitno). Na 100m bi trebalo da dodjesh na metu vetju od A4 bez problema!
Bilo je "pushkara" koji su upucavali BEZ METAKA, tj. Boresighter-ima! Ovim pomenutim postupkom(gledanje kroz cevq) upucatjesh isto kao i ti "pushkari"...
Bas ovako sam ''upucao'' (jos uvek nisu testirani na strelistu) mehanicke nisane. Prednji je mrdao levo-desno (ceo nisan sa sve zastitnikom) pa sam sam uz pomoc majstora Jevtica dobio informacije kako da skinem i zategnem onaj sraf koji se nalazi ispod same musice jer se olabio. Musicu sam morao da pomerim skroz u stranu, pa je posle toga bilo neophdno da se to se sve sredi. Nisam testirao, ali ne sumnjam da sam sve odradio kako treba.
Podunavac kaže:
Neco upucavanje nije nikakva velika mudrost. I bolje je kad sam upucaš svoju optiku nego kad ti to drugi uradi. Pušku ne steži u nikakvu stegu kad pucaš, nego samo dobar prednji oslonac a nazad u zgib ramena. Sve vrste lasera za upucavanje služe samo za orjentaciono nameštanje končanice, a fino nameštanje je moguće samo pucanjem u metu i nikako drugačije. Upucaj je +4 cm na 100 m i to je to.
Tako sam i planirao, da nadjem neku dasku, da napravim zarez i da u njega ubacim cev, a dasku da pricvrstim i to je to. Trebace mi vise od 3 metka, ali nije vazno, vazno je da se puca!
Hvala svima na savetima!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
Tako sam i planirao, da nadjem neku dasku, da napravim zarez i da u njega ubacim cev, a dasku da pricvrstim i to je to. Trebace mi vise od 3 metka, ali nije vazno, vazno je da se puca!
Hvala svima na savetima!
Neco, ne cev, vec potkundak, ako oslonis direktno cev na dasku onda ces dobiti vece rasturanje pogodaka pa ces istrositi mnogo vise municije...a pitanje je kako ces uopste i upucati karabin...
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
Hvala svima na savetima!
Neco, ne cev, vec potkundak, ako oslonis direktno cev na dasku onda ces dobiti vece rasturanje pogodaka pa ces istrositi mnogo vise municije...a pitanje je kako ces uopste i upucati karabin...
Eeee, hvala, jako bitna informacija! Uopste nisam razmisljao o tome, a znao sam za to. Isti slucaj kao i kad nekim slucajem cev dodiruje podkundak. Kod mene na karabinu je pos'o malo u stranu, mirise mi na nov... Ali o tom-potom...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
Evo ja sam danas napokon naštelovao moju montažu i optiku (nagrubo). Čim vreme (i vremenski uslovi) dozvole izlazim u atar da izvršim fino štelovanje pucanjem u metu.
Pre neki dan su mi konačno stigli valjci za određivanje saosnosti montaže koje sam naručio da mi se naprave kod majstora.
Pre nekog vremena mi je stigao i laser za grubo podešavanje končanice naručen preko e-bay.
Kao što sam i pretpostavio prilikom prvog štelovanja montaže (radi što manjeg podešavanja končanice), prednji i zadnji prsteni nisu bili u saosnosti. Sada su naštelovani kako treba.
Podunavac, zaista sam prijatno zbunjen da postoji mogućnost da prednji i zadnji prstenovi montaže ne budu u saosnosti. Sigurno si u pravu, jer "ako koza laže, rog .......".
Da li se radi o saosnosti po visini, po pravcu ili i po visini i po pravcu i kako to dovodiš u saosnovanost. Koje sve montaže dozvoljavaju tu mogućnost i na koji način to činiš?
Da li taj laser može služiti za kasnije provere upucanosti na recimo nekih 12,5 metara daljine i koliko su pouzdani rezultati takvih provera?
Montaže po visini treba da su uvek u saosnosti pošto se znaju tačne dimenzije sanduka puške kojoj su namenjene i visina montaže, tako da je to prilikom izrade anulirano. Problem sa saosnosti se javlja po pravcu, kod montaža koje su predviđene za štelovanje. A predviđene su baš iz tog razloga da se grubo upucavanje optike izvrši na samoj montaži da bi se posle končanica što manje pomerala. Kada se ovi klinovi (valjci) postave u montažu i prsteni stegnu, oni pokazuju položaj i koliko je potrebo doterivanje. Pošto ovi valjci završavaju u fini vrh, ti vrhovi moraju da budu u pravcu jedan naspram drugog. Ako montaža nije u saosnosti, kada se postavi optika i postežu šarafi, montaža ima tendenciju da lomi tubus optike što je veoma nepoželjno. Npr. kod fiksnih montaža izrađenih iz jednog komada čelika saosnost ne može da se šteluje. Može samo posebnim alatom i pastom da se malo ušlajfaju prsteni ako ne naležu dobro na tubus optike. Kod Švenk motaža npr. ovo ne mora da se radi pošto prednji deo montaže u prednjem nosaču može slobodno da se rotira i prilikom štelovanja zadnjeg dela nosača prednji se sam pomera koliko mu je potrebno.
Što se tiče lasera on nije predviđen za fino štelovanje končanice, nego samo za grubo nameštanje po pravcu. Sve ostalo mora da se uradi na strelištu sa municijom koju planiramo da koristimo za lov. Meni je laser trebao zbog same konstrukcije moje montaže, gde ona svaki put mora da se skine sa puške da bi se štelovala pošto su šarafi ispod prstena prema sanduku.
Još jedan problem postoji kod lasera koji su izrađeni kao puščani metak (kao ovaj moj). Laser u kućištu ne stoji uvek pod dobrim uglom u odnosu na cev i mogu biti velika odstupanje. Tako da ga prvo stavim u cev i proveravam preko mehaničkog nišana. Kada crvenu tačku dovedem u pravac sa mehaničkim nišanom, onda postavim optiku na pušku i izvršim proveru položaja končanice.
Potaknut pričom o samogradnji stalka za (u)puca(va)nje, reših da pogledam malo i ovu temu, koja bi trebalo da bude uvek aktuelna za većinu nas.
Citiraću jedan lep i edookativan post s početka teme:
pescarac kaže:
Neko je napisao da se karabin upucava kada se na njega namontira optički nišan. E pa nije tačno, i mehanički nišan treba isto tako upucavati s vremena na vreme kao i optički.
Ja sam do sada upucao relativno mnogo optičkih nišana (možda i dvestotinak). I dešavalo mi se svašta, od toga da se ne može upucati karabin zbog propale cevi, preko ko zna kojih montaža do toga da i novi optički nišani iz serije velikih 5 imaju fabričke mane.
Generalno uzevši ni ne pokušavam da upucam karabine kolegama koji se hvale da imaju karabin sa grbom kraljevine SHS ili recimo FNRJ, jer su obično to karabini sa razlokanim cevima od kojih nema koristi. Jednom drugaru sam upucavao takav karabin i posle promene tri optike i dve montaže i montiranja optika na druge karabine, gde nije bilo problema, uspeo sam da ga ubedim da mu je propala cev na taj način što sam stavio metu 70x70 na 15 metara daljine, a on pucao preko mehaničkog nišana sa stalka i nije imao od 8 metaka ni 3 u metu.
Druga stvar koju praktikujem je da sam proverim spojeve montaža-karabin i montaža - optički nišan, jer mi se dešavalo da mi se drugari kunu da su sve stegli fes, a da ne mogu da ga upucam, pa posle naknadne provere dotežem sve šrafove.
Treća stvar koju praktikujem je da aluminijumske nosače ne postavljam na karabine i ne upucavam karabine gde su oni namontirani, jer posle par desetina metaka oni se razlokaju (narodski rečeno).
Jedna šala vezana za kupovinu nosača, iako nije tema: Zamoli me drugar da mu kupim nosače za karabin i da mi 3.000 dinara. Ja mu odgovorim da nema kvalitetnih nosača za te pare, a on sirotinja šta da ti pričam. Odem u prodavnicu i tražim najjeftinije nosače, a meni prodavac na sto i tras 100 evra. Ja odgovorim da sam tražio najjeftinije, a on meni da su to ti, jer ako kupim one od 3000, posle par metaka ću doći i kupiti ponovo nosače, ali ove čelične od 100 eura, pa me onda koštaju 130 eura.
Ja šta ću izvadim 100 eura i platim, upucam sve to, žao mi da mu kažem da koštaju koliko koštaju a drugar se svima hvali kako sam mu kupio dobru montažu za jeftine pare. Posle svi kod mene da i njima kupim, jedva ih sve nekako eskivirah.
Četvrtu stvar koju praktikujem, da posle upucavanja optike (namerno 10 cm desno i 10 cm gore, (nišanim dole levo po 10 cm. u tačku koju ja obeležim, pa su pogotci u centru)) tražim da vlasnik karabina sam opali par metaka. Ako imamo sličnu paralaksu (nijedna osoba nema istu) on dobija pogodak par santimetara gore desno, i posle doterivanja to je to).
Karabin nije upucan za bilo koga ako sam ga ja upucao za sebe, iz tog razloga je dobro da svako upucava svoj karabin.
Peta stvar je da ja karabin upucavam na daljinama od 50 m iz razloga što za veće daljine nema potrebe Zrno na 50 i 150 m pogadja otprilike na isto mesto (+- 0,5 cm).
A upucavanja na 300 - 400 pa i 1400 m za mene nisu lovačka.
Bez daljinomera ko može odrediti da li je srndać na 270 m ili pak na 340 m a razlika u padu na te dve daljine je i do 10 cm u zavisnosti od kalibra. Tih 10 cm mogu značiti ili promašaj ili uginuće divljači u najgorim mukama pošto ne možemo da je pronadjemo.
I da još ovo kažem da sam stalak dobio od jednog vrsnog puškara pokojnog Trivić Boška, stalak pravljen od cevi i pištolja za silikon. Ako nekog interesuje, slikaću i staviću slike u okviru odgovarajuće teme.
Inače, sa većim delom ovog posta se slažem, sem sa izborom daljine za upucavanje, koja NIKAKO ne može biti 50m za sve qrabeene. Zašto? Pa, pre svega zato što niko od nas ne poznaje toliko dobro balistiq, niti nosi sa sobom kompjuter sa internAt-vezom da bi na licu mesta proverio u baljističkim kalqlatorima kakva je putanja konjkrevetnog zrna IZ KONKRETNE PUŠKE, SA KONKRETNOM VISINOM OPTIKE u odnosu na osu cevi. Zatim, ne znamo najčešće ni brzinu zrna(sem ako je deklarisaTa na qtiji, što npr. kod PPU-a, najčešće korišćene džebane kod nas, nije slučaj), pa ni taj parametar ne možemo uneti u kalqlaciju putanje... Znači, okreni-obrni, NEIZOSTAVAN USLOV iole ozbiljnog upucavanja je i daljina od 100m! Na toj daljini upucajte na cca. +4cm za veliq većinu aktuelnih kalibara, i izvukli ste maximalno dobru putanju sa konkretnom kombinacijom puška/metak! Kod većine će se putanja još 20-ak meteri "propinjati", i ondaK kreće lagano da "propada"...
Druga NESUMNJIVA GREŠKA u citiranom postu je navod "bez daljinomera ko može odrediti da li je srndać na 270 m ili pak na 340 m a razlika u padu na te dve daljine je i do 10 cm u zavisnosti od kalibra". Naime, razlika u visini putanje na ovim daljinama je NEUPOREDIVO VEĆA(+ - POLA METRA, za prosečne mečiće), što možete sami probati unošenjem podataka u neki balistički kaljqljator, tipa već više puta pominjani: http://ballistics...asp?Lang=2 . Neki kompjuteri neće dozvoliti pristup, jer je rađeno u Java-i, ali ako možete ručno, dozvolite kompjuteru pristup, nema virusa niti bilo čega opasnog! A mnogo je lep i lak za korišćenje!
Voleo bih da čujem i Vaša mišljenja, jer mišljenje svako ima, kao i ...
I ja sam mišljenja da je najbolje upucavanje na 100 metara. Klasika +4 cm i to je to. Međutim teško je naći mesto gde može lepo i bezbedno da se puca na 100 m i zato mnogi to rade na 50 m jer je lakše pronaći i urediti strelište. Ako znamo koliki je + na 50 m onda to nije nikakav problem. Uglavnom je to od +1 cm do +2,5 cm u zavisnosti od razantnosti kalibra, ali je prosek oko +1,5 cm do +2 cm. Ovi podaci mogu da se nađu u katalozima proizvođača, a pojedini proizvođači imaju ove podatke i na poleđini kutije (pakovanja) municije.
Što se tiče drugog dela i tu se slažem sa tobom. Razlika u putanji srednjih kalibara na 250 i 300 m je oko 20-25 cm, što znači da je između 270 i 340 metara još veća.
Tebra, opet ponavljam stav DA NE MOZE NA 50m DA SE UPUCAVA KAKO BOG ZAPOVEDA!
Zashto? Pa, ako i imash podatak o visini putanje na 50m(kao shto nemash u 90% sluchajeva! Dovoljno je samo retji PPU... ), tu je dat podatak visine putanje za vrednost visine ose otpitjkog od ose cevi od, beshe, 4cm, a ona najcheshtje nije tolika. Seti se samo mase tunelskih montaza koju sretjemo po lovishtima, a i mnogih droogih, bespotrebno previsokih...
Evo, u pomenutom Norminom kaljqljatoru sam izabrao 30-06 sa Oryxom 11.7g. Posmatramo sve sa nulom na 50m.
1. osa optike 40mm od ose cevi - na 150m je -5cm
2. osa optike 50mm od ose cevi - na 150m je -3cm
3. osa optike 60mm od ose cevi - na 150m je -1cm
4. osa optike 70mm od ose cevi - na 150m je +1cm!
(visine ovim redom na 200m: -15, -12, -9, -6cm)
Ne znam kako ti i ostali gledate na ove razlike, meni su apsolutno neprihvatljive, pogotovu shto chesto NETJEMO NISHTA IOLE TACHNO ZNATI, kakva nam je stvarna putanja...
Zatim, i ako imamo balistichq tablicu sa visinom na 50m, i ako nam je optika na 4cm od cevq, mozda imamo poluautomat(koji ima gasni cilindar i gubitak brzine zbog istog), pa josh sa 50cm cevq? Opet problem... + shto se chesto deshava da su brzine iz tablice friziraTe... Itd, itd...
Neki moj zakljuchak: OK, upucati na 50m, ako se bash nema di, i ondaK negde uz dobar naslon probati na barem 100m, moze i na vishe, zavisno od uslova, i uporediti sa "zamisljenom" putanjom, te po potrebi korigovati koji klick... A ko ne puca nikad preko 150m - OK, apsolutno zadovoljava i 50m upucavanje!
Dobio sam na pozajmicu Z M70 223 rem sa visokom montazom sa tunelom gde se odlicno vidi meh. nisan. Optiku smo brzo upucali na 50m i opalio sam kontrolni na 100m gde je pogodak bio odlican 2 cm iznad tacke nisanjenja.
Medjutim, moje pitanje se odnosi na mehanicki nisan. na 50m mi nosi visinski odlicno ali oko 15cm levo na meti. Pitanje je prosto, na koju stranu da guram musicu da bih dobio centar?
Levo ili desno ???
Ako mozesh da pomerish ZADNJI nishan, to je lakshe, a i svako pomeranje mushice je OGROMNO pomeranje na cilju, dok je zadnji nishan tu zahvalniji za chachkanje...
Konjtracepcija je vaka(seti se npr. m48 i njenog zadnjeg nishana, tako tjesh najlaskhe zapamtiti! ) : Zadnji nishan prati pomeranje pogotka, a prednji(moofica) je obrnut! Znachi, zadnji nishan dizesh - dizesh i pogotke! Zadnji nishan levo - pogoci idu levo! Itd, itd.!
Sheki slazem se sa tvojim stavom da nemamo pravu sliku na 50m, ima tu jos mnogo sta da se doda pored ovoga sto navodis, tako da je i moje razmisljanje da 50m nije adekvatna daljina za upucavanje, znaci 100m +4cm (dva prsta) odozgo, mada sam ja ranije i na 150m u nulu (volim kad busim u crno), na tim daljinama dolaze do izrazaja i neke od gresaka koje se ne vide, ili su manje primetne, pucanjem na 50 i 100m, recimo lose drzanje puske u ramenu-izvijena u stranu, gde grupa pogodaka moze da bezi u suprotnu stranu i do pola metra, to je standardna greska pocetnika, itd...
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?